Jedną z dróg do długiego i zdrowego życia jest stan naszych jelit. Niewielu z nas może jednak pochwalić się prawidłowym trawieniem i wchłanianiem substancji odżywczych. Postaramy odpowiedzieć sobie na pytanie, dlaczego wzmocnienie jelit jest ważne, jak wzmocnić jelita, czy nasza odporność zależy od stanu naszych jelit oraz co ma do tego flora bakteryjna.
Dlaczego wzmocnienie jelit jest tak ważne?
Jelita są częścią układu pokarmowego. Osiągają one długość około 8 metrów. Najdłuższą część przewodu pokarmowego ( ok. 4 m) stanowi jelito cienkie rozpoczynające się zaraz za żołądkiem. Jego podstawową funkcją jest trawienie i wchłanianie pokarmów. Aby zwiększyć powierzchnię wchłaniania, całą jego powierzchnię pokrywają wypustki zwane kosmkami jelitowymi. Zwiększają one powierzchnię chłonną jelita aż 23 razy.
Ponieważ każdy z nas ma ok. 5 milionów kosmków, to powierzchnia chłonna jelita cienkiego uwzględniając powierzchnię kosmków dochodzi nawet do 300 metrów kwadratowych, jest więc wielokrotnie większa niż powierzchnia ciała i odpowiada wielkości boiska sportowego. Zły stan powierzchni chłonnej jelita powoduje złe wchłanianie składników odżywczych oraz przyczynia się do powstawania chorób.
Pokarm dostający się do jelita nie jest całkowicie przygotowany do procesu wchłaniania. W jelicie cienkim podlega on rozkładowi z udziałem enzymów trzustkowych, w wyniku czego powstają z białek aminokwasy, z węglowodanów cukry proste oraz z tłuszczów pod wpływem żółci produkowanej w wątrobie powstają kwasy tłuszczowe. Kosmki jelitowe są unerwione. W każdym z nich znajdują się naczynia krwionośne i limfatyczne. Do naczyń krwionośnych wchłaniane są aminokwasy i węglowodany. Tłuszcze natomiast w większości wchłaniają się do naczyń limfatycznych.
Aby kosmki jelitowe dobrze mogły wykonywać swoją pracę powinny być czyste i dobrze odżywione. Ich powierzchnia stale narażona jest na działanie patogenów, wolnych rodników i różnych szkodliwych substancji z pożywienia, dlatego tak ważne jest wzmacnianie jelit i regeneracja ich nabłonka.
W błonie śluzowej jelita cienkiego znajdują się także komórki produkujące aktywne substancje sygnałowe – hormony : gastrynę, motylynę, sekretynę. Wpływają one na kondycję i motorykę pozostałych części przewodu pokarmowego. Mogą też wzmacniać lub obniżać produkcję soków trawiennych, regulować apetyt i wpływać na Twój nastrój. Zdrowy nabłonek jelita to prawidłowe trawienie, wchłanianie i dobry nastrój.
Możesz wzmocnić swoje jelita stosując ziołowy preparat Harmonix, który nie tylko pomoże w regulacji trawienia, ale też uspokoi układ nerwowy.
Od pewnego czasu wiemy, że istnieje jelitowy układ nerwowy, tzw. Jelitowy mózg, który liczy ponad 100 milionów komórek nerwowych – więcej niż w rdzeniu kręgowym. Mózg jelitowy jest skonstruowany podobnie do mózgu właściwego.
Mózg jelitowy koordynuje mnóstwo skomplikowanych procesów dzięki złożonej sieci neuronów, systemu neuroprzekaźników i protein. Zauważono, że im większy stan zapalny jelit, tym większy stopień niepokoju. Stosunkowo niedawno odkryto związek stanu zdrowia jelit a depresją.
Wzmocnienie jelit, czyli ich oczyszczenie i regeneracja oraz zadbanie o prawidłowy stan mikrobioty, jest więc jednym z podstawowych warunków utrzymania w zdrowiu całego organizmu.
Jelita a odporność – czemu właściwe wchłanianie jest tak ważne?
Razem z pożywieniem do jelita trafiają patogeny: chorobotwórcze bakterie, wirusy, pasożyty, toksyny i alergeny.
Patogeny inicjują produkcję białka zonuliny, odpowiedzialnego za zwiększanie przepuszczalności nabłonka. Nabłonek traci spójność. Wtedy do Twojego krwioobiegu przenikają niestrawione substancje pokarmowe. Układ odpornościowy przypuszcza na nie atak, wykorzystując wszystkie możliwości, tak jak w przypadku zwalczania wirusów i bakterii. Powstaje stan zapalny. Jeśli trwa on długo, staje się stanem przewlekłym prowadząc do rozwoju chorób, w tym chorób autoimmunologicznych.
Dlatego tak ważny jest zdrowy, szczelny i wolny od zanieczyszczeń nabłonek jelit oraz oczyszczanie jelit z toksyn i pasożytów – doskonale nadają się do tego Kompleks orzecha (pasożyty) oraz DelVitae (toksyny)
Błony śluzowe jelit człowieka stanowią dużą ich powierzchnię i przez to są narażone na ciągły kontakt z różnymi czynnikami, w tym licznymi zarazkami. Dlatego ich szczelność i jakość gwarantuje naszą odporność. Nasz organizm wykształcił w nich własny, odrębny system obronny, określany jako GALT.
Około 80% wszystkich immunoglobulin jest wytwarzanych w jelicie, a co najmniej 50% wszystkich limfocytów jest umiejscowionych w GALT.
Uważa się, że 60-80% układu odpornościowego znajduje się właśnie w jelitach. Jeżeli organizm zaczyna mieć problemy z układem pokarmowym mogą pojawić się choroby, które nie skojarzą się Tobie być może w pierwszej chwili ze stanem jelit, jak np.:
- przewlekłe zmęczenie i niepokój
- problemy ze skórą, wypryski
- alergie
- reumatoidalne zapalenie stawów
- zapalenie tarczycy typu Hashimoto
- cukrzyca
- problemy ze snem, emocjami, depresja
Czemu właściwe wchłanianie jest tak ważne?
Zdrowe i szczelne jelita, których kosmki nie są zlepione niestrawionymi resztkami pokarmu umożliwiają właściwe wchłanianie składników odżywczych. W przeciwnym razie, nawet najlepsze i najdroższe jedzenie lub suplementacja jest tylko produkcją drogiego nawozu. Składniki odżywcze nie są bowiem w stanie zostać wchłonięte do krwi i być przetransportowane do tkanek i komórek ciała. W takim przypadku Twój organizm jest niedożywiony i zaczyna chorować.
Przy okazji zaburzona zostaje Twoja flora bakteryjna, czyli mikrobiom. Ci nasi mikroskopijni lokatorzy wypełniają wiele krytycznie ważnych funkcji, takich jak:
- Funkcja obronna – przeciwdziałanie chorobotwórczym wirusom i bakteriom
- Produkcja kluczowych dla trawienia enzymów i innych aktywnych substancji
- Wytwarzanie witamin
- Stymulacja odporności
- Wpływ na wchłanianie substancji odżywczych
- Utrzymanie dobrej kondycji śluzówki jelit
- Redukcja stanów zapalnych i alergii
- Profilaktyka raka
- Neutralizacja toksyn
Jak wzmocnić florę bakteryjną jelit?
Właściwe funkcjonowanie układu odpornościowego zależy w dużej mierze od bakterii jelitowych. Nasz układ odpornościowy w jelitach musi przejść odpowiedni „trening”, nauczyć się co jest wrogiem organizmu (chorobotwórcze bakterie, wirusy, pasożyty i inne), aby z tym walczyć oraz co jest dla organizmu pożyteczne i na to nie reagować.
Florę bakteryjną jelit, nazywaną również mikrobiotą jelitową, stanowi zespół mikroorganizmów – tzw. mikrobiom (głównie bakterie). Ciało człowieka składa się z ok 10 bilionów komórek, lecz ilość bakterii mikrobioty jelitowej przekracza tę liczbę 10-krotnie. Mikroorganizmy w jelitach mogą kontaktować się bezpośrednio z mózgiem poprzez nerw błędny i wpływać bezpośrednio na przykład na Twój apetyt.
Największym siedliskiem mikrobiomu jest jelito grube. Jest ono naturalnym miejscem zamieszkania bakterii, wśród których dominują bakterie beztlenowe (z rodzaju Bacteroides fragilis i Clostridium sp.) i względnie beztlenowa, ciesząca się złą sławą bakteria o wdzięcznej nazwie: Escherichia coli. Tymczasem w jelicie grubym pełni ona pożyteczną rolę. Nie tylko pomaga w rozkładzie białek, ale także przy produkcji niektórych witamin: K i z grupy B.
Dla człowieka liczy się nie tylko rodzaj bakterii w jelitach, ale także ich różnorodność. Im większa tym lepiej. Jest wtedy łatwiej zwalczać infekcje oraz wrócić do zdrowia po przeżytej chorobie.
Jak możemy wzmocnić florę bakteryjną jelit?
- Unikać cukru, żywności wysoko przetworzonej i antybiotyków
- Zminimalizować chemię w pożywieniu
- Dbać o dotlenienie organizmu
- Jeść dużo różnych warzyw, owoców i kiszonek
- Zwiększyć w diecie obecność polifenoli i flawonoidów roślinnych, takich jak genisteina (soja), kwercetyna i kemferol (cebula i brokuły), kurkumina (kurkuma)
- Suplementować się probiotykami – esencja probiotyczna
- Przynajmniej raz w roku oczyszczać organizm z toksyn i pasożytów – sprawdzi się przy tym Oregadrop
- Nawadniać organizm dobrą wodą
- Dostarczać swojemu ciału trochę ruchu
- Nie tworzyć wokół siebie hermetycznego, wyjałowionego środowiska – kontakt z bakteriami jest konieczny i sprzyja zdrowiu
Jak wzmocnić jelita u dziecka?
Płód w łonie matki nie ma swojej własnej mikrobioty. W chwili porodu następuje pierwszy kontakt ze światem bakteryjnym i dochodzi do zasiedlenia przewodu pokarmowego dziecka szeregiem mikroorganizmów. Jeśli są one prozdrowotne, to przekłada się to na mniejszą zapadalność w przyszłości na alergie, infekcje czy choroby autoimmunizacyjne.
Korzystne bakterie – szczególnie z rodzaju Bifidobacterium i Lactobacillus – przekazywane są maluchowi w trakcie porodu naturalnego (szczepy kolonizujące drogi rodne kobiety), pochodzą też z mleka mamy. Dzieci, które urodziły się w wyniku cięcia cesarskiego i były karmione zmodyfikowanym mlekiem są niestety w gorszej sytuacji pod kątem prawidłowego ukształtowania ekosystemu jelitowego. Karmienie piersią to zdrowe i wzmocnione jelita dziecka.
Kluczowa jest też odpowiednia dieta dziecka. Przede wszystkim wolna od cukrów prostych, konserwantów i wzmacniaczy smaku przynajmniej do trzeciego roku życia. W diecie powinny znaleźć się też najlepiej świeże warzywa i owoce oraz kiszonki. Ważne jest także wprowadzanie dziecku pokarmów bogatych w błonnik, jak kasze i razowe pieczywo.
Dzieciom powyżej trzeciego roku życia można wzmocnić jelita poprzez suplementację esencją probiotyczną.
Do zdrowia jelit przyczyni się też ruch na świeżym powietrzu oraz nawadnianie organizmu.