Soplówka jeżowata czyli Lion’s Mane to jadalny grzyb pasożytujący na drzewach liściastych jak buki, dęby czy jabłonie. Grzybnia wygląda jak sople lodu albo lwia grzywa – stąd nazwa „lion’s mane”. W medycynie chińskiej zwyczajowo używa się jej w leczeniu chorób układu pokarmowego, w tym wrzodów żołądka i dwunastnicy, a także raka żołądka, przełyku, jelita grubego, wątroby oraz raka szyjki macicy.
Jak działa soplówka jeżowata?
Badania wykazały, że soplówka jeżowata bogata jest w minerały, witaminy, polisacharydy i aminokwasy. Dlatego używana jest też jako zamiennik mięsa w diecie wegetariańskiej. Ekstrakty z tego wyjątkowego grzyba poprawiają odporność organizmu, działają przeciwzapalnie i skracają proces gojenia się ran.
Na co stosować soplówkę jeżowatą?
Współczesne badania wykazują, że #Lion’s Mane pomaga w radzeniu sobie z chorobami neurodegeneracyjnymi takimi jak np. :
- demencja i choroba Alzheimera;
- stwardnienie rozsiane – gdyż grzyb ten przyczynia się do tworzenia osłonki mielinowej na neuronach, co ma pozytywny wpływ opóźniający rozwój choroby;
- neuropatia – pomaga w zwalczaniu bólu
- uszkodzenia nerwów – ma zdolność regeneracji uszkodzonych komórek nerwowych
Dodatkowo #soplówka jeżowata niszczy bakterie Helicobacter pylori, stymuluje funkcje układu odpornościowego i obniża ciśnienie tętnicze krwi. Ma pozytywny wpływ na pracę mózgu i układu nerwowego oraz samopoczucie. Wspomaga też proces uczenia się i zapamiętywania, ponieważ pobudza procesy powstawania nowych połączeń nerwowych w mózgu (neurogeneza).
Czy warto używać soplówkę jeżowatą?
Grzyb ten ułatwia radzenie sobie z lekiem i stresem. Stwierdzono, że już po 4 tygodniach stosowania soplówki jeżowatej wyraźnie widać jej działanie przeciwdepresyjne i przeciwlękowe.
Okazuje się również, że nie ma żadnych przeciwskazań do stosowania soplówki jeżowatej, nie wykazano bowiem skutków ubocznych jej działania. Przyjmuje się jednak, że nie powinny jej stosować kobiety w ciąży i karmiące piersią.
A Tobie znany jest już ten grzyb?